Twitter policyn som kan stänga ner hela ditt konto

Opublicerad artikel – Skrevs 16 maj

Under 11 maj tystades en palestinsk-amerikansk journalist ner plötsligt från Twitter då denna rapporterade live från protester nära Jerusalem. Varje enskild tweet på journalistens konto hade blivit ersatt med meddelandet ”kontot är tillfälligt otillgängligt eftersom det bryter mot Twitter Media Policy”

Twitter påstod att det hela var ett misstag och alla Tweets blev snabbt återställda.

Dock så visade sig att händelsen inte var något misstag. Trots att Twitter vidtog åtgärder i journalistens fall av misstag så finns det i Twitters policy där man förbehåller sig rätten att låta alla tweets helt att försvinna om man råkar posta något som inte faller sig i linje med vad Twitter tycker.

Går man tillbaka redan så långt som till oktober 2017 hittar man i Twitters policy ”Kräver medie-eller profilredigeringar”: Om ett kontots profil eller medieinnehåll inte överensstämmer med våra policyer kan vi göra det tillfälligt otillgängligt och kräva att överträdaren redigerar media eller information i sin profil för att följa våra regler. Vi förklara också vilken policy deras profil eller medieinnehåll har brutit mot”

Twitter får alltså enligt deras policy censurera hela ditt konto om du publicerar en profilbild, rubrikbild, eller annan bild/information. Kontot kommer vara stängt tills du åtgärdar vad företaget tycker är fel.

Varför Twitter  väljer att göra på detta sätt som den palestinsk-amerikanska journalisten blev utsatt för istället för att bara ta ned berörd tweet och ge en förklaring till varför denna har blivit borttagen från plattformen är högst oklart. Vi har under de senaste åren sett många fall där Twitter väljer att placera en varningsetikett i närheten av enligt dom stötande och skadligt innehåll, etiketter som fortfarande gör det möjligt för andra användare att se dessa tweets.

När theverge.com tog upp frågan om detta till en talesman från Twitter svarade denna ” policyn är utformad för att bättre informera folk om de åtgärder som vidtas av Twitter” Något mer vägrade företag att säga.

I palestinsk-amerikanska journalisten fall begränsade även twitter kontot till att twittra, retweeta, följa och gilla i 12 timmar från att konto av misstag blev otillgängligt. Det har inte getts någon förklaring till varför kontot från början blev felaktigt censurerat. Twitter har heller inte svarat på om det var ett mänskligt fel eller  ett system automatiserat fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: