Förändring kommer inte snabbare än vad den kan ske

Om vi ser till de historiska förändringar och viktiga händelser som ägt rum och hjälpt till att forma den nutid vi idag lever i, så är det lätt att kanske tro att det vi hör och läser om, skedde över en natt eller två. Genom att plöja ett kapitel i en bok eller ett stycke i en artikel, eller se på en dokumentär, förskönar säkerligen de flesta av oss tidsspannet på historiska händelserna som lagt grunden för dagens samhälle. Vi har fått för oss att ett enda uppror eller krig förändrade länder och situationer lika snabbt som vi läser, hör eller tittar på dem. På några korta rader så sammanfattas exempelvis hela Japans ekonomiska kris genom flera århundraden, och det är lätt att tro för den som läser att detta hände på bara några korta ögonblick. Man reflekterar inte över de många hundratals år av förändring Japan behövde gå igenom, och hur det påverkade landet under en väldigt lång tid – utan fastnar istället på enstaka årtal, händelser, situationer, demonstrationer och kriser.

Läs hela krönikan här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s